EL BROGIT DE LA VALL 2011

"Almugavers son gents que sofferen moltes malenances que als altres homens no porien sostenir"
                                                       Bernat Desclot. Crònica.

DespertaFerro!!!

Els almogàvers van ser uns guerrers catalans que durant l'edat mitjana van batallar i conquerir mitja mar Mediterrània, només uns pocs escollits són capaços d'aconseguir gestes similars.

Així es presentava fa uns anys, l'itinerari de llarg recorregut a peu per la vall del riu Brugent, entre la Riba i Capafonts, a la serra de Prades.
Un recorregut tot resseguint els punts de major interès que envolten el riu, passant pel seu naixement a la Font de la Llúdriga, a Capafonts, base de la Serra dels Motllats.

La vall del Brugent fou en el passat una important conca fluvial productora de paper a Catalunya. Així ens ho recorden els vestigis de diversos molins paperers, la majoria en runes actualment, però que rememoren èpoques passades d'esplendor.

El recorregut circular, sempre buscant la proximitat amb el principal agent modelador del terreny, el riu, ens permetrà afrontar un total de 67'7 kms i més de 2800 metres de desnivell positiu acumulat.

Doncs aquest era el repte: aconseguir realitzar tot el traçat a peu i en menys de 17 hores (horari màxim permès per la organització).

Aquesta era la versió "cursa" de l'itinerari, encara que cal afirmar que la millor opció és fer-lo en diverses etapes i dormint als diferents refugis que anirem trobant pel camí. Això ens permetrà tenir una millor visió de l'entorn que tenim tant a prop de casa i poder-ne gaudir més plenament.

Entre les 6 i les 7 del matí, era la franja permesa per pendre la sortida. I així ho anaren fent la cinquantena de corredors que van participar. El refugi dels Masets de la Riba era el lloc escollit per l'inici.

La modalitat en autosuficiència obligava a tenir cura de tot el material que calia portar per afrontar les llargues hores d'esforç, doncs als avituallaments i punts de pas obligatori només s'oferia líquid i fruits secs.

Dels Masets, el primer lloc d'interès era el Castell Dalmau. Un monòlit de pedra que va tenir les seves disputes passades quan es va escalar per primer cop. D'allí cap a Montral, passant pel molí d'en Fort, per continuar cap als Motllats i acabar baixant altre cop al riu on hi ha el conegut Toll de l'Olla. Ara el recorregut es disposava seguint el mateix curs del riu, creuant d'un marge a l'altre fins a Capafonts.

Una important pujada ens acostava a la font de la Llúdriga, on neix el Brugent, i després de passar per la Creu Trencada cap al coll de Capafonts, on passaríem a l'altra vessant de la vall.

L'ermita de l'Abellera, el coll del Serafí, la font del Dineral, el coll d'en Perroi,...els senders es van anar succeïnt fins a la Mola dels 4 termes, des d'on seguiríem la pista forestal per arribar al refugi dels Cogullons.

El següent tram ens permetria tornar a baixar fins al riu pel camí del Mas de Mateu,per arribar a la població de Farena, on,després de recuperar forces i reomplir d'aigua, faríem l'última pujada important de la jornada fins a Rojals.Els últims quilòmetres, ja de baixada, i amb el cos molt castigat, es van fer eterns a causa del mal estat del senders on, voldria pensar que, sols esporàdicament hi ha certa circulació motoritzada.

El guanyador, per segon any consecutiu i rebaixant el seu propi récord, fou el Germà Guarch amb poc més de 7 hores i 3/4.

Per la meva banda,després de 9 hores i 4 minuts retornava al punt de partida. Més cansat que altres cops, potser, però feliç de poder anotar un altre repte aconseguit a la meva llibreta.

Felicitar als amics de Folch Carbonell Runners i Borges Trail que també van poder completar l'itinerari.

Més informació a:
http://www.elbrogit.com/almogaver-2011.html